НА БАЗІ ПОЛІСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ПРОВЕЛИ ЗАСІДАННЯ ОБЛАСНОГО ШТАБУ ІЗ ЗАПОБІГАННЯ ВИНИКНЕННЯ ПОЖЕЖ В ЕКОСИСТЕМАХ

У Поліському національному університеті пройшло засідання обласного оперативного штабу із запобігання виникнення пожеж в екосистемах, участь в якому взяли перший заступник голови ОДА, керівник штабу з ліквідації лісових пожеж Володимир Федоренко, ректор Поліського національного університету Олег Скидан та проректори, начальник Управління ДСНС у Житомирській області Ігор Нікітчук, представники структурних підрозділів облдержадміністрації, лісогосподарських підприємств та водогосподарських організацій, поліції та Нацгвардії, бізнесу, а також екологи, науковці та викладачі Поліського національного університету.

«Цьогоріч Житомирщина понесла величезні збитки від лісових пожеж, наймасштабніші з яких сталися у Народицькому та Овруцькому районах області. Ми маємо відпрацювати нові дієві варіанти протипожежних заходів та звести до мінімуму ймовірність виникнення пожеж на території Житомирської області. Через різке підвищення температури повітря на початку червня та невелику кількість опадів, зберігається складна пожежонебезпечна ситуація на території області. Пожежі, що відбулися цьогоріч в середині квітня, підтвердили той факт, що необхідна постійна профілактична робота в лісових господарствах. Необхідний сучасний підхід до збереження лісів», – зазначив Володимир Федоренко.

Загалом під час заходу обговорили, які заходи необхідно вжити, які проблемні питання вирішити та яким чином звести до мінімуму ймовірність виникнення пожеж і збитків від них.

Під час засідання штабу присутнім також представили наукові розробки фахівців Поліського національного університету з питань запобігання лісовим пожежам. До слова, наразі у навчальному закладі активно займаються проєктом зі створення інтегрованої системи попередження та ліквідації лісових пожеж. Зокрема, мова йде про «Інтегровану систему управління ризиками виникнення лісових пожеж з використанням ГІС технологій».

«Намагаємося залучати до співпраці фахівців із різних дотичних сфер. Це насправді дуже амбітний проєкт і актуальний наразі не лише для Житомирщини, але й для усієї країни. Кліматичні зміни кидають нам нові виклики і реагувати потрібно вже зараз, залучаючи усі ресурси, – зауважив ректор Поліського національного університету Олег Скидан. – Намагаємось акумулювати усі наявні ресурси. Поліський національний університет виступає своєрідним ядром координації всіх цих дій. Ми розробляємо саме інтегровану систему, адже з досвіду інших країні зрозуміло, що один компонент не працює, тому має бути кілька позицій. Система моніторингу діятиме на кількох рівнях – базовому, безпілотники (дрони) і відеоспостереження, космічна супутникова зйомка. Лише у сукупності вони покажуть результативність, бо проблема з кожним днем наростає, тож необхідно залучати найсучасніші засоби і технології. Система інтегрована у плані взаємодії та координації усіх зацікавлених – представників лісового господарства, органів екологічного контролю, водного господарства, метрології, ДСНС, громад, наукової спільноти. Ця система, яка формується, універсальна і цей інструментарій вже застосовується в різних сферах».

Олег Скидан також нагадав, що на початку 2020 року у Житомирі відбулося підписання угоди про створення регіонального інноваційно-космічного кластера «Полісся», ініціатором чого виступив саме Поліський національний університет. На той час у закладі вищої освіти вже встановили антенну станцію для прийому інформації з космічних апаратів, а під час ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Становлення механізму публічного управління розвитком територій як пріоритет державної політики децентралізації» керівник Центру інтелектуальної власності, інноватики та управління проєктами Ірина Литвинчук представила пілотну «Концепцію моделі управління регіоном на платформі космічних та геоінформаційних систем».

Також неодноразово обговорювалися можливості «Використання сучасних космічних та геоінформаційних систем в освітньо-науковій та інноваційній діяльності». Нині на базі Поліського національного університету діє Навчально-науковий центр космічних технологій, який очолює доктор технічних наук Сергій Ковбасюк.

Крім цього, у навчальному закладі нещодавно презентували Центр геоінформаційних технологій ArcGIS, який створено з метою розвитку та впровадження ГІС технологій у навчальний та науковий процес. Між Поліським національним університетом і Чорнобильським радіаційно-екологічним біосферним заповідником підписано договір про співробітництво, в тому числі щодо використання геоінформаційних систем та порталів «OpenDate» для вирішення прикладних завдань установи.

Нагадаємо, що нещодавно ректор Поліського національного університету Олег Скидан відвідав у ВРУ засідання робочої групи Комітету з питань екологічної політики та природокористування і Комітету з питань правоохоронної діяльності щодо причин виникнення лісових пожеж та запобігання їх у майбутньому.

Пресслужба Поліського національного університету

Навчально-науковий центр космічних технологій

Поліського національного університету,

10008, м. Житомир,

бульвар Старий, 7.

space.center.zt@gmail.com

 

ЦЕНТР КОСМІЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ